Neuvostoliiton sosiobiologia
Kirjoitin joskus Yliopisto-lehden verkkokeskustelusivuille mielipiteeni otsikolla "Neuvostoliitto sosiobiologiselta kannalta". Minua olivat jääneet ärsyttämään Tatu Vanhasen biologistiset spekulaatiot, jotka lähtivät väärästä premissistä: hän kuvitteli Stalinin puhdistusten suuntautuneen ensisijaisesti koulutettuihin eliitteihin. Näinhän epäilemättä tapahtui Pol Potin Kamputseassa (joka muuten oli vain osa Kamputseaa: kuten Ben Kiernanin perusteoksesta The Pol Pot Regime ilmenee, Lon Nolin kaaduttua Kamputsea jaettiin useampiin miehitysvyöhykkeisiin kommunistisen puolueen eri fraktioiden välillä, koska vietnamilaismielinen siipi oli jo siinä vaiheessa sitä mieltä, että Pol Pot oli seinähullu), jossa sivistyneistön tuhoaminen oli osa noudatettavaa toimintalinjaa alusta saakka; mutta Stalinin Neuvostoliitossa asiat eivät menneet aivan samalla tavoin.
Tatu Vanhasen aivoituksissa pääasiallisena ideana tuntui olevan se harhakäsitys, että Stalinin puhdistukset olivat ideologiaan perustuvaa yhteiskunnan muovaamista - että Stalin tappoi kaikki fiksut luodakseen maasta tasaisen sosialistisesti tyhmän. Näinhän asiat eivät olleet, pikemminkin kyse oli puhtaasta valtapolitiikasta. Tuhoamisen kohteita olivat kouluttamattomat maalaisihmiset, vähemmistökansallisuudet ja puolueveteraanit. Ennen muuta kaksi ensimmäistä ryhmää. Maaseudun perinnäinen, uskonnollisuuden läpitunkema kulttuuri oli jo tsaarin aikana estänyt yhteiskunnallisia uudistuksia pelkällä massojen hitaudellaan (jos minulle on sallittua lainata fysiikan termistöstä hyvä kielikuva). Jo Leninin aikana jyviä jemmaaviin juntteihin sovellettiin ns. standardiratkaisua, eli kun tsekan miehet huomasivat jonkun talonpojan piilottavan viljaa (perinteinen tapa tehdä jäynää kaikenlaisille veronkerääjille), juntti ammuttiin rutiinitoimena. Stalin kehitti toimivaa ajatusta vähän pitemmälle, eli leimasi koko talonpoikien yhteiskuntaluokan pettureiksi - "kulakeiksi" - ja tappoi, nälisti, karkotti ja pakotti kolhooseihin miljoonat ihmiset hyvin lyhyen ajan kuluessa.
Alan perusteos eli Robert Conquestin The Great Terror - sekin on ruotsinnettu (Den stora terrorn), mutta kappas vain, ei suomennettu - on nimetty Suureksi terroriksi juuri sen takia, että nimenomaan talonpoikiin, "tavalliseen kansaan", suunnattu terrori oli massamittaisuudeltaan aivan toista luokkaa kuin puolueveteraaneihin ja muihin eliittiryhmiin kohdistunut, jota Conquest kutsuu "pieneksi terroriksi". Myös Solzhenitsyn on kirjoittanut oman monumenttinsa pitkälti vastalauseeksi sille käsitykselle, että puolueveteraanien vaino (vuonna 1937), josta Neuvostoliitossa sai Hrushtshovin ansiosta taas puhua, olisi ollut ainoa tai merkittävin joukkovaino Neuvostoliiton historiassa.
Bolsevikkien päämääränä oli modernisaatio, kaupungistaminen ja teollistaminen; kuten Lenin sanoi, "kommunismi on neuvostovalta plus koko maan sähköistäminen", ts. utooppiseen tavoitteeseen - "kommunismiin" - pääseminen määriteltiin niin, että "neuvostovallan", ts. bolsevikkipuolueen kyseenalaistamattoman yksinvallan, ehdottomuus ei häiriintyisi vieraiden arvojen, kuten uskonnollisuuden ja muun talonpoikaiskulttuurin sekä maan yhtenäisyyttä repivän paikallispatriotismin vaikutuksesta. (Isovenäläinen isänmaallisuus sitä vastoin havaittiin pian hyväksi apukeinoksi maata koossa pidettäessä.) Olisi ehdottomasti ollut typerää ruveta tappamaan eteenpäinpyrkiviä lahjakkaita nuoria: päin vastoin, heitähän pikemminkin tarvittiin kipeästi luomaan uudenlaista yhteiskuntaa, ja pikemminkin ihmisiä tapettiin pois heidän tieltään.
Neuvostoliitossa päteville luonnontieteilijöille oli tarjolla monenlaisia mahdollisuuksia postilaatikkofirmojen palveluksessa. Postilaatikkofirma ei suinkaan tarkoita mitään finanssihuijausta, vaan ns. valtionturvallisuuden elimiä: neuvostomaan salaista sektoria, jossa työskentelevällä ei ollut julkista osoitetta, vaan postilaatikko. Etuoikeutetut luonnontieteilijät elivät usein omissa datsasiirtoloissa ja tiedekaupungeissa (Akademgorodok), joissa naapureina oli samanlaista väkeä, ja ilman muuta tavoitteena oli kasvattaa myös lapsista pätevää tiedeväkeä ja insinöörejä ja saada heidät mahdollisuuksien mukaan myös pariutumaan keskenään. Myös vankileirien saaristossa oli omat tiedekaupunkinsa, sharashkat; yhtä sellaista, Marfinon linnaa Moskovassa, ovat kuvanneet Solzhenitsyn romaanissaan Ensimmäinen piiri ja Lev Kopelev muistelmakirjassaan Utoli moi petshali, saksannettu nimellä Tröste meine Trauer.
Tatu Vanhasen kuvitelmat Neuvostoliitosta jonkinlaisena väkisin tasapäistettynä yhteiskuntana perustuvat siis pikemminkin jonkinlaiselle hyvin lattealle ja provinsiaaliselle käsitykselle "tasapäistävästä" sosialismista. Edes kommunismi ei ollut lännessä sama asia kuin Neuvostoliitossa; mutta Vanhasen tiedot neuvostokommunismin arkipäivästä eivät juurikaan ulotu oikeiston retoriikkaa pitemmälle - retoriikkaa, joka oli tarkoitettu sisäpoliittisen polemiikin tarpeisiin. Todellisuudessa Neuvostoliiton yhteiskuntaa luonnehtivat lähinnä säätyprivilegiot, joita ilman muuta myönnettiin pitkälti poliittisin kriteerein uskollisille kommunisteille, mutta myös ilmeisin meritokraattisin kriteerein tiedemiehille, ainakin sitten kun pahimmasta poliittisesti motivoidusta valetieteen vallasta (Lysenko) oli selviydytty. Jos Neuvostoliiton historiasta - joka kuitenkin jäi varsin lyhyeksi geenipooliin kohdistuvien vaikutusten kannalta, maassahan ehti kaikkiaan syntyä ja varttua vain kolme sukupolvea - ylipäätään voi tehdä sosiobiologisia johtopäätöksiä, niin tehtäköön niitä siitä lähtökohdasta, että pahiten kärsinyt ryhmä olivat juuri maaseudun uskovaiset juntit, joita tosiaan kuoli miljoonia - ehkä jopa kymmenen miljoonaa tai enemmän. Tästähän olisi kuulunut seurata melkoinen äly- ja viisausgeenien voittokulku, kun hölmöt, taikauskoiset ja kanien lailla sikiävät musikat käytettiin maanparannusaineiksi huonoine perimäaineksineen.
Vanhasen neuvostospekulaatiot ovat kuitenkin sitä tyypillistä roskaa, jota sosiobiologeilta kuulee laajemminkin - historialliseen ja yhteiskunnalliseen taustatietoon ei perehdytä millään tavalla, koska on jo valmiiksi tehty oikeistolais-meritokraattiset johtopäätökset, joita lähdeaineisto, historia ja muu humanistihömppä ei saa millään tavoin sotkea. Trio Erektus saa kaikella muotoa uskoa näihin opistoinsinöörien horoskooppeihin, minä en niistä perusta pätkääkään.
Tässä kohdassa muuten voinkin sanoa, miksi minä pidän Tommia, Ilkkaa ym. pohjimmiltaan alempiarvoisena porukkana kuin Mark Rosenfelderiä tai itseäni: minä pyrin edes ylläpitämään jonkinlaista tajua siitä, mikä on luonnontieteellisesti tolkullista, eikä minua ole kovin helppo naruttaa pseudotieteellä oman alani ulkopuolellakaan. Erektuslaisia sitä vastoin voidaan kusettaa millä tahansa hölynpölyllä, joka hivelee myötäkarvaan heidän omia ennakkoluulojaan, koska he ovat - parjaamiensa pölhöhumanistien täydellisinä peilikuvina - tehneet itselleen kunnia-asian siitä, ettei humanistisiin tai yhteiskuntatieteisiin perehdytä millään tavalla (aivan samalla tavalla kuin pölhöhumanisti kieltäytyy tutustumasta pahavibaisiin luonnontieteisiin); näin kuka tahansa asiansa hienon matemaattisesti esittävä astrologiin verrattava pseudotieteilijä pystyy viemään heitä kuin pässiä liekanarussa, jos vain pitäytyy esittämään teorioitaan sellaisista asioista, jotka kuuluvat meidän humanistien pätevyysalueeseen.
Itse asiassa olen jokseenkin varma, että jos löytyisi astrologi, joka pystyisi esittämään työskentelevänsä tiukan matemaattisin periaattein ja selittämään uskottavasti olevansa jotain muuta kuin ne tavalliset astrologit - esimerkiksi nimittämällä "tiedettään" joksikin muuksi, vaikka stellonomiaksi, esittämällä väitteitä, jotka olisivat hiukan uskottavampia kuin astrologien väitteet tähtien yksityiskohtaisista vaikutuksista ihmiselämään, ja markkinoimalla huiputustaan erityisesti luonnontieteilijöille ja insinööreille - hän saisi luultavasti kaikkia erektuslaisiamme huiputettua; ja luultavasti he myös syvästi sydämistyisivät kaikille humanistinplantuille, jotka kehtaisivatkin väittää, että stellonomia on vain tavallista astrologiaa.