Lukupäiväkirja
Tällä kertaa luettavana Stanislaw Baranczakin Uciekinier z Utopii ja Józef Kosianin Mistyka Slaska - Mistrzowie duchowosci slaskiej. Kuten näkyy, teen oikeasti jotain puolan hyväksi. Ensi viikolla, lupasi Heli K., tarjolla saattaa olla EU-käännös puolaan päin.
Toissapäivänä tuli törsättyä Tuomas Nevanlinnan Surulliseen tapiiriin, hyvä oli, mutta ehkä huonompi kuin Hyväkuntoisena taivaaseen. Sitten tulin ostaneeksi ja lukeneeksi Klempererin päiväkirjoista valikoidun niteen koululaisille - joskus vielä pitää ehtiä lukea koko hoito; sekä ostaneeksi, mutten vielä lukeneeksi, pari Imre Kertész -saksannosta. On kyllä vaikea ajatella että natsismista voisi kirjoittaa uudella ja erikoisella tavalla kaunokirjallisuutta - lukuunottamatta ehkä jonkun Edgar Hilsenrathin rienaavaa romaania Der Nazi und der Friseur - tai, ollaanhan Suomessa, Veikko Huovisen Veitikkaa.
Lukuvinkki:
Ennen kuin amerikkalaisilla oli Al Qaida, heillä oli Neuvostoliitto, ennen kuin amerikkalaisilla oli Neuvostoliitto, heillä oli Saksa, mutta mitä amerikkalaisilla oli 1800-luvulla? Mikä silloin oli amerikkalaisuuden antiteesi, jota vastaan kunnon jenkkiduudelidändin piti taistella viimeiseen asti, jollei nyt fyysistä väkivaltaa käyttäen niin ainakin kyllästymiseen saakka propagandaa suoltaen?
Vastaus: Euroopan kruunupäät. Kuninkaat. Yhdysvalloissahan oli tasavaltainen valtiojärjestys. Lukekaapa Mark Twainia, niin hämmästytte, missä määrin hänen teoksensa - aivan erityisesti Jenkki kuningas Arthurin hovissa - ovat antirojalismin läpitunkemia. Mieleen todella tulee kylmän sodan neuvostovastaisuus.
Muuten: tässä tulee mieleen yksi uusi syy Euroopan amerikkalaisvastaisuudelle. (Meikäläisen antiglobalisaatiovasemmiston amerikkalaisvastaisuus ei tosin ole mitään siihen rasistiseen vihaan verrattuna, jota ranskalaiset tuntevat amerikkalaisia kohtaan. Minä olen onneksi menettänyt huomattavan osan tyhmimmästä amerikkalaisvihastani neuvoessani kielitieteestä täysin pihalla oleville, mutta ahkerille ja antaumuksellisille amerikkalaisille neteitse iirin kieltä. Joudun tunnustamaan, että voisin rakastua amerikkalaiseen. Onneksi amerikkalainen tuskin rakastuisi minuun, buíochas le Dia.) Nimittäin se, että Yhdysvallat ei enää ole se "Amerikka", johon ennen vanhaan emigroiduttiin.
Silloin valtiokirkkojen ja oikeasti valtaa käyttäneiden kruunupäiden aikoina Yhdysvallat oli oikeasti toteutunut vasemmistoutopia, jonne saattoi lähteä pakoon Euroopan vanhoillisia, oikeistolaisia, konservatiivisia ja taantumuksellisia oloja. (Kuten päähenkilöt, protestanttipoliisi ja hänen katolinen piikatyttöystävänsä Seán Ó Duroisin romaanissa.) Nyt Yhdysvallat on oikeasti tukahduttava ja taantumuksellinen maa, ja yksi globalisaation pelottavimpia seurauksia on esim. suomalaisen politiikan ja journalismin amerikkalaistuminen. (Sanaa liberaali käytetään yhä enemmän amerikkalaisessa merkityksessään; ja esimerkiksi Iltiksen nuorehko oikeistokloppi Tikka edustaa nimenomaan republikaaneja, ei mitään suomalaisen politiikan taisteluasemaa. Halosen ja Ahon vaalissa valittiin nimenomaan demokraattien ja republikaanien väliltä.) Yhdysvallat vie omaa poliittista järjestelmäänsä (epähuomiossa) kaikkialle, eikä vaihtoehtoja pian jää jäljelle.
Korostan sanaa "epähuomiossa". Niin typerä en ole, että uskoisin salaliittoteorioihin. Tämä kehitys on tahatonta, vaikka sitä varmasti erilaiset yksittäiset "tahalliset tahot" edistävätkin. Esimerkiksi Defens-järjestö, Attacin vastakappale, oli aivan ilmeisesti amerikkalaisten oikeistolaisten aivotrustien yritys soluttaa nämä meidän skandinaaviset "sosialistiset roistovaltiomme". Yritys vain oli kovin kömpelö ja tehtiin liian julkisesti. Suomen amerikkalaistaminen onnistuu paremmin amerikkalaiseen tapaan, vapaaehtoispohjalta ja markkinavoimin. (Itse asiassa Yhdysvalloilla on Suomessa aina ollut omat "taistolaisensa" ja on varmasti vieläkin - esimerkiksi Alpo Rusi samastuu pikemminkin Yhdysvaltain kuin Suomen kansalliseen etuun.)
Euroopan vasemmistoa ottaa amerikkalaisissa eniten aivoon se, että nämä eivät enää ole vanhojen hyvien aikojen demokraattisia ja edistyksellisiä amerikkalaisia, eurooppalaisten vasemmistolaisten luontevia liittolaisia taistelussa kruunupäitä ja klerikalismia vastaan. Itse asiassa äärivasemmiston ryhtyminen neukkujen huutosakiksi olikin ehkä alitajuinen muistuma siltä ajalta kun ns. edistykselliset voimat olivat voineet viitata Yhdysvaltoihin uudistusvaatimustensa perusteena: Katsokaa, niillä on tasavalta ja uskonnonvapaus - ja se toimii! Neuvostoliitto oli uusi Yhdysvallat, johon saattoi viitata vastaavasti: Katsokaa, niillä on sosialismi, ja se toi...öhmmm...