Ota Renny närästykseen
Lukaisin Kari Salmisen ilkeämielisehkön jutun Renny Harlinista viikonlopun Iltsukasta (minun pitää viipymättä keksiä loputkin siitä keinotekoisesta kielestä, jossa yiltzhouca tarkoittaa sanomalehteä). En ole tainnut nähdä kuin pari Rennyn filmiä, ainoa jonka tiedän varmasti nähneeni on Cliffhanger, enkä senkään juonta pysty palauttamaan mieleeni. Mutta sen kyllä muistan, että Renny aloitti uransa sairaalla ryssänvihasplatterilla Jäätävä polte, jonka tuotantovaiheen englanninkielisenä työnimenä oli Arctic Heat, mutta josta sitten PR-syistä tehtiin Born American. Käsittääkseni filmin juoni perustui - tämä on nyt siis ainoastaan oma arvioni, joka perustuu laajahkoon Gulag-alan yleissivistykseeni (joo joo, se Applebaumin kirja on edelleen lukematta, otan sen vastaan käytettynä lahjaksi, jos jollakulla on) - Aleksandr Dolgunin elämäntarinaan, ainakin siinä mielessä, että Dolgunin kohtalosta oli poimittu perusmotiivi eli amerikkalainen Gulagissa. (Solzhenitsynin Vankileirien saaristossa Aleksandr Dolgun mainitaan nimellä Al-dr D. tai A.D., ja syntyy kuva neuvokkaasta ja murtumattomasta miehestä, joka säilytti mielenterveytensä ja henkensä rekisteröimällä ja mittaamalla yksityiskohtia ympärillään. Dolgunin ansiosta mm. eräiden Gulagin saarten eristyssellien ja koppien - "poksien", kuten Solzhenitsynin suomentaja Esa Adrian käänsi - pinta-ala tunnetaan neliösentin tarkkuudella. Dolgunin omat muistelmat ovat saatavana ainakin ruotsiksi nimellä En amerikan i Gulag.)
Minusta tuntuu, että Rennyn nyttemmät ongelmat saattavat pohjimmiltaan johtua jonkinlaisesta perisuomalaisesta huumorintajuttomuudesta. Keskimääräinen suomalainen matematiikanopiskelija- tai teekkarimies katsoo esimerkiksi James Bondeja vakavina, jännittävinä tarinoina absoluuttisen hyvän ja absoluuttisen pahan kohtaamisesta, jolloin häneltä menee täysin ohi James Bondien luonne silkkana pilkantekona sekä omasta itsestään että genrestä laajemmaltikin. "Toimintaelokuva" ei pohjimmiltaan ole sama kuin "jännityselokuva", vaan toimintaelokuvaa on pikemminkin pidettävä liioittelevana ja usein itsestään hyvinkin tietoisena parodiana jännityselokuvasta, minkä tietysti aasialaisperäiset väkivaltapläjäyttelijät ovat vieneet äärimmäisyyksiin. Toimintaelokuvassa kaikki on elämää suurempaa, myös väkivalta, mutta jännitysjuoni on jännityselokuvasta omaksi genrekseen erottuvalla toimintaelokuvalla yhä enemmän vain tekosyy, ja oopperanomaiset elementit nousevat etualalle. Esimerkiksi Chris Tuckerin suunsoitto hänen ja Jackie Chanin Rush Hour -elokuvissa on nimenomaan oopperamainen elementti. Jonkun pitäisikin muuten tutkia, missä määrin itämaistuva Hollywood-toimintaelokuva on kiinalaisen oopperan konventioiden siirtämistä valkokankaalle. Vaikkapa kiinalaisen folkloren hauska apinakuningas Sun Wukong on yhtaikaa sekä Jackie Chan että Chris Tucker, ja olisi mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon Rush Houreista ja Sun Wukongin seikkailuista löytyy yhteisiä motiiveja.
(Kun olin pikkupoika, televisiossa esitettiin oikeasti hyvä ja hauska kiinankansantasavaltalainen animaatio Sun Wukongista - kyseessä lienee tämä elokuva, esitetty näköjään sekä nimellä Apinakuningas että Kapina taivaassa, ei sentään Apinan kapina - johon ilmeisesti oli koottu koosteeksi kansantarinoiden ja Lännen matkan parhaat Sun Wukong -jutut. Olen isoäidille yhä katkera siitä, etten saanut katsoa sitä loppuun. Pitäisiköhän opetella kiinaa ihan vain piruuttaan voidakseen tutustua Apinakuninkaan seikkailuihin?)
Esimerkiksi Jäätävässä poltteessa Renny lienee jollakin tasolla ollut tosissaan ja vakavissaan esittäessään venäläiset makaabereina hirviöinä ja ruumiinsyöjinä. Siinä suhteessa hän oli ihan aito suomalainen, sillä suomalainen ryssänviha on ilotonta ja murhanhimoista. Kuten voimme todeta, amerikkalaiset eivät ilmeisesti koskaan ole olleet perusluonteeltaan rasistisia ryssänvihaajia, vaan poliittisia antikommunisteja. Puolalaisten suhde venäläisiin taas on hyvin mutkikas, mistä pääsee selville vaikkapa lukemalla Miloszin Rodzinna Europan (Mitt Europa, West und Östliches Gelände, Une autre Europe, ja kai se on englanniksikin käännetty) Venäjää käsittelevät osat: siinä missä Venäjän valtio, mikä tahansa Venäjän valtio, on puolalaiselle epäluotettava ja petollinen, ja sekin tuntuu puolalaisesta luonnolliselta, että venäläinen sotilas tappaa saksalaisen miehen saadakseen tämän turkin ja vilpittömästi rauhoittelee saksalaista ennen ampumista (ikään kuin kohdellakseen teuraseläintä inhimillisesti), yhtä lailla puolalainen voi pitää yksittäisen venäläisen puolta ymmärtämätöntä länttä vastaan ja suhtautua tähän suorastaan positiivisin ennakkoluuloin siksi että hän on venäläinen. Sitä vastoin eräs hyvinkin antikommunistisesti ja Venäjä-kriittisesti maailmaa tarkastellut virolainen naisintellektuelli - Sirje Kiin? - totesi vuosia sitten Parnassossa, että Virossa ei ole sellaista raakaa ja rasistista ryssänvihaa kuin Suomessa. Paradoksaalista kyllä suomalaisen ryssänvihassa on paljon enemmän sorretun orjan vihaa isäntäänsä kohtaan kuin virolaisen ryssänvihassa. Suomalainen on se makeileva viinuri, joka nöyristelee kinuskinmakeasti isännälleen puristaakseen sitten nyrkkiä taskussaan ja haaveillakseen siitä, että saa repiä ryssältä sisälmykset ulos hampaillaan ja nauraa naama veressä mielipuolista naurua Leningradin poltetuilla raunioilla naisten ja lasten hiiltyneitä pääkalloja ylpeästi voitonmerkkeinä esitellen. Suomalaisia ei varmasti suuressa mitassa saisi mobilisoitua juutalaisvainoihin sillä tavalla kuin liettualaisia ja ukrainalaisia toisen maailmansodan aikana, mutta suomalainen ryssänviha on oikeasti hyvinkin fasistisella tavalla julmaa - kansalaissodan loppuvaiheissahan täällä oli venäläisiin kohdistuneita pogromeja.
Ari Pirttisalo kuvasi aikoinaan suomalaisten pelkoa epämääräistä "vainolaista" kohtaan mielipuolisen hauskalla sarjakuvalla, jossa Suomen vihollisina esiintyneeseen klikkiin kuului sennimisiä pahiksia kuin von Vaarallinen ja tri MacPaha. Pääpahiksen naurukin - PAHAHAHAHAHA! - korosti hänen tietoisuuttaan omasta pahuudestaan, samoin hänen loppukaneettinsa von Vaarallisen ja MacPahan kanssa käydyille juonitteluille: Olet nero, MacPaha! Pian juhlimme lopullista voittoamme saatanallisin orgioin! Tässä on huvittavaa se, että oikeasti pahat ihmiset eivät tietenkään usko olevansa pahan asialla: esimerkiksi sekä Hitler että Stalin olivat omasta mielestään mitä suurimmassa määrin hyviksiä.
Pirttisalon kuvaamat pahikset ovat toimintaelokuvan jamesbondmaista itseparodiaa, mutta sellaisten hirviöpahisten esittäminen tosissaan ja vakavissaan, esimerkiksi venäläisten Gulag-pomojen esittäminen nuoren tytön paistettua reittä syövinä kannibaaleina - kuuluu ehdottomasti Der Stürmer -tyyliseen, sadistista seksuaalista latausta tihkuvaan kauhupropagandaan. Keskimääräinen katsoja todennäköisesti närkästyy moisesta ja kävelee elokuvasta ulos. Toimintaelokuvan superpahis ei ole tarkoitettu miksikään metafyysiseksi käsitteeksi, vaan se, että hän syö (jos syö) nuorten neitojen lihaa, korostaa omalta osaltaan hänen naurettavaa epätodellisuuttaan ja parodisuuttaan, hänen yleistä yliampuvuuttaan, sitä, että hän on tietoinen omasta pahuudestaan, vetää (elokuvahenkilönäkin) pahiksen roolia.
Kukaties Renny ei koskaan oivaltanut tätä toimintaelokuvan perusideaa nimenomaan toimintaelokuvana, siis elokuvana, joka hongkongilaiseen tapaan kohottaa pääasiaksi rymistelyn, eikä jännitys- tai seikkailujuonta. Renny ei osannut tehdä hauskanpitorymistelyä, vaan yritti koko ajan vakavaksi tarkoitettua jännitys- tai seikkailufilmiä siinä vaiheessa kun ne olivat lajityyppinä eriytyneet toimintaelokuvasta, mutta toimintakohtauksiin viehtyneenä tunki koko ajan mukaan näihin genreihin nyttemmin kuulumatonta rymistelyväkivaltaa.
En tietenkään ole asiantuntija, joten tämä on hyvin mutupohjalta vedettyä teoriaa. Ehkä joku toimintaelokuvaa paremmin tunteva (kyllä, Hiski, minä puhuin juuri sinusta) voisi sanoa eriävän mielipiteensä.