Juha Seppälä
På skärtorsdagen råkade jag på gatan en polsk dam, redan i pensionärsåldern, som jag känner sedan tio år tillbaka, när hon intervjuade mig för lokalradion - programmet handlade givetvis om multikulturalism, och jag fick tjänstgöra som ett exempel på hur även finska män kan lära sig språk och ta del av främmande kulturer. [...] Hon talade bara finska med mig, och jag var för jäkla lat att byta språk. Hon är en beläst människa både på polska och finska, och visade sig ha läst Juha Seppäläs nyaste, vilket för mig kändes något överraskande - hon verkade tidigare inte riktigt luta åt det hållet. Visserligen är hon förtrogen med polska avantgardister som Stanislaw Ignacy Witkiewicz, vars verk jag i flera repriser försökt tackla men som visat sig både språkligt och litterärt lite för krävande - och om någon författare är för tung för mig, så kan ni vara säkra på att det säger någonting om honom. Å andra sidan är det skäl att påpeka, att jag aldrig heller orkat läsa Igor Newerlys Lesne Morze - "Skogshavet" - en äventyrsroman om polackerna i Fjärran Östern, i Manchuriet, i början av nittonhundratalet. Större delen av Polen hörde ju till Tsarryssland på den tiden, och en hel del polacker arbetade faktiskt på järnvägsbygget på det hållet; tydligen fanns det också ett polskt gymnasium i Mukden, eller vad den där staden nu hette som nämns i berättelsen. Jag har flera gånger försökt läsa Lesne Morze och är helt säker på att det skulle bli en upplevelse - Newerly är känd både som underhållande och exotisk, kanske är han en sorts polsk Konstantin Paustovskij? - men faktum är att de där rika naturskildringarna är språkligt för tunga för mig, trots att boken visst inte är så svår som litteratur.
Men det var inte Newerly jag ville tala om, utan Juha Seppälä. När jag var yngre, uppfattade jag Seppäläs Super Market som en sorts befrielse tack vare dess hurtfriska manschauvinism. Seppälä är en sorts Hannu Raittila men mindre oacceptabel för oss "vänsterintellektuella". Om Raittila är kritisk mot feminismen, så är han också på många andra sätt konservativ, medan Seppälä är en fri ande som förstår att man inte måste bli högervriden av att man ger katten i feminismen och dess politiska korrekthet. Därför tycker jag att Seppälä är en sundare företeelse än Raittila. Ungefär på samma sätt som Carl-Gustaf Lilius var en sundare företeelse än Kauko Kare. Kare och hans sort bevisade för taistoiterna att de hade haft rätt hela tiden, att man inte kunde motsätta sig vare sig dem eller Kekkonen utan att vara en fascistoid rasist. Lilius var en naiv antirasist och sålunda svårare att placera.
Seppälä skrev - och skriver antagligen fortfarande - om kriget, men inte som en stor fosterländsk upplevelse, utan som ett laboratorium, som möjliggör för honom som författare att utforska människors beteende i exceptionella förhållanden. Krigsfolkloren har spelat en central roll i Seppäläs författarskap åtminstone sedan Super Market kom ut: hans bild av kriget representerar det välkända grodperspektivet ännu mera markant än Väinö Linnas någonsin. Han har givetvis ibland fått utskällningar av den fosterländska falangen, för vilken det givetvis är obegripligt att någon skulle välja det här perspektivet annat än för att "förolämpa veteranerna". Egentligen är det svårt att tänka sig en författare som skulle lägga sig mer vinn om att leva sig in i krigsupplevelsen ur veteranernas egen synvinkel än Seppälä. Att just han, av alla människor, blir utskälld visar vilket lögnaktigt patrask alla de där självutnämnda veteranvännerna egentligen är.
PS: De där satans litauerna är här inne igen. Jag låter dem igen lukta på mitt fotsvett som en sorts kemisk krigföring med massförstörelsevapen, men det är en gåta - mönnum hulin ráðgáta som islänningen säger - hur de tog sig in den här gången. De kom och bultade på fönstret för ett par timmar sen, och med stor njutning lät jag bli att öppna dörren. Men tydligen har de lyckats hitta på ett sätt att bryta in sig, för nu kom de in utan att någon hade hjälpt dem. Det är inte särskilt kul att sitta här tillsammans med dem, när man är ensam och de är två. Men jag ser kanske så våldsam och skrämmande ut att de inte vågar utmana mig.