Musta aukko
Mustia aukkoja käsittelevä iirinkielinen tietosivustoni on siirtynyt nettiin vauhdilla tämän illan aikana. Sen kunniaksi linkki artikkeliin Relativistinen lento Stonehengen läpi. Henryn sivuilla oli jokin aika sitten vastaavaan ideaan perustuvia animaatiolinkkejä, mutta minusta tämä animaatio havainnollistaa relativistista valon taipumista valon nopeutta lähentelevillä nopeuksilla huomattavasti vaikuttavammin.
Taas kerran pitää kysyä, miksi tusinascifi pyrkii aina kehittämään jotain vimpaimia, joilla vältetään suhteellisuusteorian pelottavat ja ahdistavat seuraukset, kuten ajan suhteellisuus. Eikö mieluummin pitäisi kehittää juonirakennelmia, jotka hyödyntäisivät niitä?
En ole kaikilta osin sitä mieltä, että oikea tiede pesee scifin heti kättelyssä, mutta itseäni kyllä tuo hannoverilaisten animaatio jaksaa kiehtoa kauemmin kuin yksikään Star Trek -jakso. Se artikkeli on muuten hyvää saksaa ilman turhia englanninkielisiä lainasanoja (myös englanninkielinen versio siellä on) ja siinä on aninmaatioon kuulumattomia kuvia.
Tässä on lisää animaatioita suhteellisuusteoreettisista aiheista - ne käsittelevät valon vääristymistä mustien aukkojen ja neutronitähtien painovoimakentissä. Pari juttua, jotka itse noista opin:
- Mustan aukon näkyvä "reuna" ei ole sama kuin tapahtumahorisontti. Reuna - siis sen mustan alueen reuna - on sen fotosfääri, joka on noin 1,5 Schwarzschildin säteen päässä sen keskustasta eli singulariteetista. (Tapahtumahorisontti, eli mustan aukon todellinen raja, jonka takaa ei palata, on 1,0 Schwarzschildin säteen päässä singulariteetista.) Fotosfäärissä taivas on jakautunut kahtia, mustaan alueeseen ja tähtitaivaaseen; mutta tapahtumahorisonttia lähestyttäessä tähtitaivas kutistuu yhä pienemmäksi alueeksi ja kaikki muu mustuu. Ilmeisesti tapahtumahorisonttiin saavuttaessa maailmankaikkeus on kutistunut pelkäksi kirkkaaksi valopisteeksi. Sitten pudotaankin sisään, henki ja kaikki muukin menee (on todennäköisesti jo mennyt, koska painovoima kasvaa niin nopeasti, että suolet putoavat päätä nopeammin ja jalat suolia, siis jos putoamme jalat edellä - ja senhän arvaa mitä siitä seuraa) eikä meistä enää voida sanoa, millaisista alkeishiukkasista meidät oli alun perin tehty.
- Valon kaartumisesta seuraa, että esimerkiksi neutronitähden pinnalla on lukittuja valonsäteiden ratoja: valo nousee toiselta puolen neutronitähteä ja putoaa takaisin niskaamme. Tästä syystä neutronitähden pinnalla (jos sinne nyt kukaan hullu menee itseään käristämään) näyttää siltä kuin oltaisiin jättimäisten vuorten keskellä: taivas on pään yläpuolella oleva suuri alue, ja horisontti piirittää taivasta. Horisontin alla näkyvät neutronitähden toisella puolella olevat maisemat. En tiedä, voiko neutronitähden pinnalla nähdä itsensä. Mustan aukon fotosfäärissä voi, koska siellä valo kiertää ympyrää ns. Einsteinin renkaana. Näin ainakin olen asian käsittänyt. Fyysikot saavat mielellään korjata ja tarkentaa käsityksiäni.