2003-10-10

Totalitarismin kirjalista




Arendt, Hannah: The Origins of Totalitarianism/Elemente und Ursprünge totaler Herrschaft. Muuan Blogistanin kansalaistovereistani oli sillä kannalla, että Arendt ja Koestler täytyy ottaa mukaan tällaiseen listaan, mutta pidän kyllä tätä Arendtin pääteosta (jota en ole jaksanut lukea loppuun ja jonka sisällöstä minulla ei ole minkäänlaista muistikuvaa) ylimainostettuna, sotkuisena ja tylsänä. Joka tapauksessa se ei ole aivan aloittelijoille. Totalitarismin filosofisesta puolesta Burleigh on kirjoittanut huomattavasti kiintoisammin New History of the Third Reichin johdantoluvussa An Extraordinary Rape of the Soul. Mitä Koestleriin tulee, en voi vielä suositella häntä, koska en ole lukenut häntä.

ten Boom, Corrie; Sherrill, John ja Elizabeth (toim.): Kätköpaikka. Corrie ten Boom oli syvästi uskonnollinen hollantilainen vanhapiika, joka joutui keskitysleiriin juutalaisten suojelemisesta. Tämä kirja tulisi lukea ainakin niiden rasittavan automaattisesti ateististen mukaintellektuellien, jotka viitsivät loputtomiin selittää, kuinka natsismi jonkin loogisen nuljahduksen kautta oli kristinuskon, kiihkouskovaisten, kirkon ym. "syytä". Uskokaa nyt saatana kun mä sanon, että natsismi oli perusluonteeltaan perustui, ei minkään Jumalan, vaan oman rodun ja esi-isien palvontaan - joka on, kuten Tuomas Nevanlinna juuri eilen kirjoitti Nyt-liitteen kolumnissaan, olemukseltaan antikristillistä. Sen puoleen, ten Boom osoittaa mielestäni, että siinä missä oli olemassa uskonnollislähtöinen antisemitismi, myös sen tyyppisellä kristillisellä filosemitismillä, joka nykyään on saanut eräät uskonnolliset sirpaleryhmät intoilemaan Israelista asiattomuuksiin asti, taitaa olla pitemmät perinteet kuin luulisikaan. (Miten on, Oksu, onko tästä olemassa mitään tutkimusta?)

Bracher, Karl Dietrich von: Die Deutsche Diktatur. Tämä natsismin kuvaus on käännetty myös teidän kaikkien ymmärtämällenne englannin kielelle nimellä The German Dictatorship.

Burleigh, Michael: New History of the Third Reich. Minusta tämän kirjan merkittävimpiä ansioita on se, että se on ensimmäinen Neuvostoliiton romahduksen jälkeinen Kolmannen valtakunnan historia, eikä sillä ole mihinkään suuntaan apologeettisia velkoja. Se sisältää paljon oivaltavia pointteja, ja pitäisi saada suomeksi, mielellään suomentajana joku, joka osaisi myös saksaa.

Courtois, Stéphane et al.: Kommunismin musta kirja. Minusta tätä teosta ei pidä kokonaisuudessaan torjua eikä kokonaisuudessaan ja kritiikittä hyväksyä, vaan lukea yhtenä tärkeistä lähdeteoksista. Kirjoittajilla on omat poliittiset terapiatarpeensa, jotka saattavat häiritä tutkijan objektiivisuutta. Suomentajalla - Heikki Eskelisellä, joka on tunnettu oikeistolainen puppugeneraattori - on näitä tarpeita vielä enemmän, joten jättäkää hänen esipuheensa lukematta - suomalaista debattia seuratessani ihmettelin useinkin, oliko kukaan lukenut kirjaa esipuhetta pitemmälle. Jos Eskelinen osaisi venäjää ja tuntisi itäeurooppalaista kommunismia sisältäpäin, hän olisi tiennyt, että ideologisesti oikeaoppisen tulkinnan tarjoavat esipuheet olivat neuvostosensuurin hienostunein muoto. Mutta aivan kuten neuvostosensoreita aikoinaan pelotti jättää klassikoitaan, Tolstoita ja Dostojevskiä, tyhmän kansan omalla järjellään analysoitavaksi, myös Heikki Eskelistä ujostutti luottaa lukijaan, joten hän varusti käännöksen omalla ideologisella kommentaarillaan, jossa hän opasti meitä maan matosia "oikeisiin" sisäpoliittisiin johtopäätöksiin.

David, Janina: Ein Stück Himmel. Ein Stück Fremde. Ein Stück Erde

Frank, Anne: Nuoren tytön päiväkirja

Grossman, Vasili: Elämä ja kohtalo. Jos jaksatte lukea tämän erittäin ahdistavan romaanin kokonaan, onnittelen. Minulle se oli liian tuskallinen kokemus, ja minä sentään olen tutustunut kansanmurha- ja kaasukammiokirjallisuuteen melko laajapohjaisesti.

Hamann, Brigitte: Hitlers Wien.

Harel, Isser: Kaappaus Garibaldinkadulla

Höss, Rudolf: Autobiografia Rudolfa Hössa, komandanta obozu oswiecimskiego. Saksankielinen alkuteksti on ilmestynyt muistaakseni nimellä Kommandant in Auschwitz, mutta itse olen lukenut kirjan puolaksi. Olettaisin, että suomennoskin on olemassa.

Kershaw, Ian: Hitler.

Kielar, Wieslaw: Anus Mundi. Fünf Jahre Auschwitz

Kiernan, Ben: The Pol Pot Regime

Kopelev, Lev: Hranit' vetshno/I evigt förvar/Aufbewahren auf alle Zeit

Moczarski, Kazimierz: Rozmowy z katem. Suureksi hämmästyksekseni kirja on suomennettu ja ilmestynyt Kansankulttuurilta suoraan käännetyllä nimellä Keskusteluja pyövelin kanssa.

Orwell, George: Katalonia, Katalonia

Orwell, George: Vuonna 1984. Vanha suomennos on kaikkine alikonekivääreineen niin hirveä, että kehotan lukemaan alkutekstin. (Olen kuullut huhuja uudesta suomennoksesta, mutta en tiedä, onko sellainen jo ilmestynyt.) Hyviä käännöksiä olen lukenut myös ruotsiksi, saksaksi ja islanniksi. Orwellin koko tuotanto on luonnollisestikin erittäin merkittävää lukemista kaikille totalitarismitutkimuksesta kiinnostuneille.

Rosenbaum, Alan et al.:Is the Holocaust Unique? Perspectives on Comparative Genocide

Solzhenitsyn, Aleksandr: Vankileirien saaristo

Solzhenitsyn, Aleksandr: Ensimmäinen piiri. (Saksantaitoisille kirjan lyhentämätön versio: Im ersten Kreis. Vollständige Ausgabe der wiederhergestellten Urfassung des Romans 'Der erste Kreis der Hölle'. Saatavissa halvahkona Fischer Taschenbuch -taskukirjana.)

0 turpaankerjuuta:

Lähetä kommentti

<< Himaan