Fasismin uhka ja Yhdysvallat
Taannoin kirjoitin siitä mahdollisuudesta, että Yhdysvallat erehtyisi uskonnollisen fundamentalismin ja suurbisneksen liittouman luotsaamana totalitarismiin, fasismiin tai ainakin francolaiseen uskonnollisella auktoriteetilla pönkitettyyn autoritariaan. Luonnollisesti ajatus oli jonkun Yhdysvaltain ylimmän ystävän mielestä niin kerettiläinen, että hän kommenttiosastolla riensi kiistämään huolenaiheeni suuremmitta perusteluitta. Minä en ole koskaan pitänyt itseäni Yhdysvaltain asiantuntijana, ja aivan kuten minua suututti Neuvostoliitossa se, ettei se ollut propagandansa maailmanrauhaa tahtova onnellinen utopia, myös Yhdysvalloissa minua ärsyttää eniten se, että se ei ole sellainen onnela kuin mielellään väittää olevansa. Tai no, kuten olen blogini alkuvaiheissa sanonut, meitä eurooppalaisia suututtaa ja masentaa ennen kaikkea se, että olemme omaa demokratiaamme kehittäessämme nykyään omillamme, koska Yhdysvallat ei enää ole se kiistattoman edistyksellinen ja hyvä esikuva, joka se heti toisen maailmansodan jälkeen oli, kun demokratia täällä meillä oli vielä lapsenkengissä. Pitkälti tässä on kyse siitä, että kylmän sodan aikainen antikommunistinen ideologinen offensiivi on onnistunut vahingoittamaan oleellisesti Yhdysvaltain monia omaperäisiä poliittisia ja yhteiskunnallisia perinteitä. Sekä sosiaalivaltio, ammattiyhdistysliike että ympäristöliike ovat oleellisessa määrin amerikkalaisia keksintöjä - kaksi jälkimmäistä on suorastaan amerikkalaista kulttuuria omine folkloreineen - mutta kaikki ne ovat joutuneet kärsimään Ronald Reaganin kaudella alkaneesta itsetarkoituksellisesta oikeistonegativismista, joka alkoi antikommunismina ja kehittyi yleiseksi antiliberalismiksi, joka vain vastustaa, muttei osaa sanoa mitä se kannattaa, paitsi rajoittamatonta vapautta suuryrityksille ja kristillis-patrioottista sensuuria tiedotusvälineille.
Pelottavaa nykytilanteessa on se, että Yhdysvalloissa on runsaasti ihmisiä, joilla ei ole minkäänlaista kosketusta tuon oikeistonegativismin ulkopuoliseen maailmaan - ihmisiä, jotka eivät todellakaan katso muita uutislähetyksiä kuin Fox Newsiä. Ja vielä pelottavampaa on se, että näillä ihmisillä on nykyajan Yhdysvalloissa poliittinen aloite. Evoluutioteoria on puolustuskannalla, kreationismi voitolla - ei siksi, että kreationistit olisivat oikeassa, vaan siksi, että raha ja valta ovat kreationistien puolella. Kasvihuoneilmiön kiistäjät ovat samoin rohkaistuneet. Tilanne on se, että väärässä olijat voivat yksinkertaisesti ostaa totuuden pois markkinoilta. Kristillisellä fundamentalismilla on varaa lahjoa tieteellinen positivismi pois maailmasta.
Hysteriaa? Toivottavasti. Silti en yhtään pidä siitä, mitä Irish Timesin Anthony O'Halloran - käännösautomaatti aivoissani sanoo, että nimen pitäisi oikeasti olla Antoine Ó hAllmhuráin - kertoo omasta ajastaan Carbondalessa sijaitsevan Etelä-Illinois'n yliopiston Fulbright-stipendiaattina. Hän korostaa alussa Yhdysvaltain demokraattista, tasa-arvoista perinnettä, jonka yhtenä piirteenä hän mainitsee kiitollisten oppilaiden vanhaan kouluunsa rahoittaman muistolaatan koulun vahtimestarille - the deceased janitor of the school, a much loved and respected gentleman, who obviously had secretly encouraged students. Yhdysvaltain kansallista myyttiä ei ajan pitkään voitu rakentaa kansalliselle yhtenäisyydelle, joten se oli pystytettävä kansalaisuuden, kansalaishengen ja kansalaisvapauksien perustalle. Tämä on hänen mielestään suuri saavutus. Toisaalta, hän toteaa, Yhdysvallat on yhteiskuntana monien kerrosten ja ryhmien sekoitus, jossa eri ryhmät eivät välttämättä juurikaan kosketa toisiaan. Ja tällaisesta eristyneestä ryhmästä keskilännen äärioikeisto on ääriesimerkki - mutta ääriesimerkki, jonka vaikutusvalta valtakunnanpolitiikassa on kasvamaan päin.
Kohtaamisestaan amerikkalaisen maaseutuoikeiston kanssa O'Halloran kertoo: Kuka tahansa, joka vaivautuu käymään keskilännen pikkukaupungeissa, joutuu tekemisiin äärioikeistolaisen ajattelun kanssa - muulla tavalla sitä ei voi kuvata. Olin lukenut paljon Yhdysvaltain politiikan tästä ulottuvuudesta, mutta sellaisen kohtaamiseen ei voi valmistautua millään tavalla. Myönnän, että minua kauhistuttaa ajatella, mihin tämä ideologia voi johtaa. Kuten kaikkien ekstremismin muotojen, senkään kannattajat eivät pysty samastumaan mihinkään, mikä on heidän oman hyvin rajallisen todellisuutensa ulkopuolella. Todellista keskustelua ei synny. Pikemminkin vastaukset, joita tarjotaan, ovat etukäteen ohjelmoituja. Ihmiset jakautuvat meihin ja heihin, ja ajatuksiltaan ja teoiltaan toisenlaisia ihmisiä kohtaan ei voida tuntea minkäänlaista empatiaa. Laajemman solidaarisuuden ajatus ei tule kyseeseen. [...] Liberaaleiksi kutsuttuja ihmisiä halveksitaan. Kannattaa miettiä mitä tämä merkitsee meille suomalaisille, jotka olemme näiden - ydinasevallan kansalaisten - mielestä kaikki "liberaaleja", lukuunottamatta ehkä erästä pikisilmäistä mustatukkaista Ilta-Sanomien toimittajasälliä tai Usenetissä remuavia lääkehoidosta karanneita kreationistiuskovaisia.
Älkääkä kuvitelkokaan, että me voisimme viis veisata amerikkalaisesta oikeistosta. Esimerkiksi MOT-ohjelma suomalaiseen poliittiseen todellisuuteen erittäin huonosti sopivine äärioikeistolaisine agendoineen on selvästi amerikkalaisen oikeiston propagandaa. En väitä, että Greenpeace olisi joka asiassa oikeassa, mutta MOT-ohjelmaa voidaan pitää jo, ei ainoastaan vihreiden vastaisena, vaan kasvihuoneilmiön kiistämisineen suorastaan luonnontieteellisen maailmankuvan vastaisena - odotan kärsimättömänä sitä päivää, jona MOT rientää kyseenalaistamaan evoluutioteorian. Suomalaisessa todellisuudessa MOT on yksinkertaisesti niin vieras esine, että sen täytyy olla ulkopuolisen solutuksen tulosta. Soluttajana on amerikkalainen esitotalitaarinen oikeisto, jolla todella riittää sekä propagandamateriaalia että resursseja tällaiseen touhuun. Älkääkä kuvitelkokaan, että Suomi olisi liian vähäpätöinen maa joutumaan ideologisen offensiivin kohteeksi. Pohjoismaat ovat amerikkalaiselle oikeistolle vihollisista suurimmat ja roistovaltioista pahimmat. Me olemme demokratian trotskilaisia - ettäs kehtaammekin olla samanaikaisesti vapaita ja "sosialistisia" maita (siinä mielessä kuin amerikkalainen vainohullu oikeistolainen "sosialismista" yleensä puhuu), koko olemassaolollamme kyseenalaistamme amerikkalaisen oikeistolaisuuden pääteesin, jonka mukaan sosiaalivaltio on kauheaa sosialismia eikä siinä voi olla "vapaa" (mitä se sitten tarkoittaakin).
Are we in any danger? Mark Rosenfelderin sivu fasismin vaarasta Yhdysvalloissa.
10 turpaankerjuuta:
Konkreettinen yksittäinen esimerkki on, että Bush on kieltänyt liittovaltion rahoituksen kantasolututkimukselta, joka käyttää uusista alkioista saatuja kantasoluja. Liittovaltion rahoitus sallitaan alkioista saaduille olemassaoleville kantasoluviljelmille. Ongelmana siinä on, että vanhoihin solulinjoihin kertyy ajan mittaan mutaatioita ja niiden laatu heikkenee.
Kantasoluasiassa näkyy uskovaisten abortinvastustajien vaikutusvalta. Aikuiskantasolujen käyttö on myös täysin mahdollista, mutta niiden potentiaali regeneratiivisessa lääketieteessä on monilla tavoin pienempi kuin (tarkalleen 2-4 päivän ikäisten) alkioista saatujen kantasolujen. Tutkimuksessa käytettäviä alkoita saadaan pääsääntöisesti lahjoituksina hedelmällisyysklinikoilta.
Koska kantasolututkimus on perustutkimusta, joka saattaa mahdollistaa omassa vanhuudessani ikääntymisen aiheuttamien vaurioiden tehokkaan hoidon, toivon, että Bush häviää presidentinvaalit. Olisi suotavaa, ettei kantasolututkimuksen eteen kasattaisi yhtäkään keinotekoista estettä.
Markku
Minä taas en jaksa Yhdysvalloista kiihottua puoleen enkä toiseen. Hoitakoot jenkit omat asiansa niin kuin parhaaksi näkevät ja me suomalaiset hoidamme omamme. Joskus näitä Amerikkajuttuja lukiessa tuntee kuin Amerikka olisi naapurissa, vaikka on tuonne matkaa hyvänlaisesti.
Arkipäivän askareissa on tietysti eduksi, että etäisyyttä Yhdysvaltoihin riittää, mutta kyllä ne mannertenväliset ohjukset ja B-2-pommittajat tännekin asti jaksavat lentää - tai vaikkapa naapuriimme. Eihän noista jenkeistä haittaa olisi, jos he räjäyttelisivät asioita vain omalla maaperällään, mutta onhan se nähty, että heidän täytyy tehdä sitä jatkuvasti jossain muuallakin.
Asiat eivät ole ihan noin yksioikoisia. Esimerkiksi
myös Greenpeace vastustaa kantasolututkimusta
http://www.clonerights.com/the_embryo_wars.htm
Etkö osaa lukea? Sanoin: "En väitä, että Greenpeace olisi joka asiassa oikeassa."
Katsotaanpa vain. Jos Kerry voittaa ja sallii kantasolututkimuksen, niin kyllä kaikki kohta huutavat:
fasistinen USA on perseestä! Siellä tehdään jopa kantasolututkimusta!
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Joo, onhan se teikäläisten mielestä aina ikävää, että te ette ole se porukka, joka asioista määrää totalitaarisella tavalla. Meidän kunnon kansalaisten kannalta on ihan yks paskan hailee, onko totalitaarisena vallanpitäjänä Stalin, Franco vai Hitler. Teikäläisille tietysti myös Francon (= konservatiivinen diktaattori) ja Hitlerin (= natsistinen diktaattori) välillä on oleellinen ero.
Joo, ja kyllä minäkin kannatan sitä ZOGia. Paras selitys ZOG-käsitteelle on nimittäin seuraava: "myyttinen käsite, jolla käytännössä tarkoitetaan länsimaista demokratiaa".
Netistä löytyi Kuopion yliopiston professori Juhani Jänteen radioahastattelu, jossa hän selosti kantasolututkimuksen ja -hoitojen lähitulevaisuudennäkymiä. Ilmeisesti alkioperäisten kantasolujen (joko hedelmällisyysklinikoilta saatujen tai terapeuttisen kloonaamisen avulla saatujen) käytön kriminalisointi tai julkisen rahoituksen kieltäminen siltä ei olekaan käytännössä niin suuri ongelma hoidollisesta näkökulmasta kuin luulisi. Näin on siksi, että kumpaankin tarvitaan ihmisen munasoluja, joiden saatavuus on liian vähäinen elin- tai kudoskorvaushoitojen laajamittaisen käytön kannalta. Professori Jänne selosti, että on kuitenkin mahdollista käyttää vieraiden lajien munasoluja, joihin voidaan siirtää potilaan oman solun tuma. Silloin kyse ei ole terapeuttisesta kloonauksesta, mutta saadaan silti käyttökelpoisia kantasoluja. Hyvä puoli tässä tekniikassa on, että esimerkiksi naudan munasolut ovat ehtymätön luonnonvara; niitä saadaan teurastamoilta tarvittaessa hyvin suuria määriä.
Markku
Lähetä kommentti
<< Himaan