2004-08-10

Miksi pelkään Amerikkaa


Olen joskus kirjoittanut kilpailevien intellektualismien teoriani olevan, että muslimimaailma pystyi keskiaikana olemaan niin edistyksellinen ja luonnontieteissä ja matematiikassa maailman eturintamassa, koska systemaattinen islamilainen teologia ja skolastiikka ei silloin vielä tarjonnut nuorille, älyllisesti lahjakkaille miehille kilpailukykyistä nousumahdollisuutta merkittäviin asemiin. Kun muslimit olivat vallanneet hellenistisen maailman ja omaksuneet sen tieteen ja tekniikan, luonnontieteet ja insinööritaito olivat yksinkertaisesti oppineisuuden ja intellektualismin yhteiskunnallisesti merkittävin muoto, ja teologiankin puolella on todettava, että Koraanin tulkitsemisessa klassisen arabian tutkimus ja normatiivinen kielioppi olivat ainakin islamin alkuaikoina ilmeisesti uskovillekin merkittävämpiä kuin systemaattinen teologia ja skolastiikka. Siinä vaiheessa kun muslimit valtasivat hellenistiset maat omikseen, heillä ei yksinkertaisesti ollut älyllisiä keinoja ja perusteita torjua tiedettä ja tekniikkaa - ei ollut pitkälle kehittynyttä pappissäätyä torjumassa tiedettä ja tekniikkaa vääränlaisen intellektualismin ilmentymänä - vaan kun he näkivät hellenismin aikaansaannokset, heille oli itsestään selvää, että ainoan oikean Jumalan poikien kuului ottaa armolliseen käyttöönsä ja palvelukseensa nämä keksinnöt, aivan kuin he rosmosivat valloittajan oikeudella itselleen kullan, jalokivet ja muut kalleudet. Islamilainen luonnontiede ja tekniikka jäivät jälkeen siinä vaiheessa, kun uskonnosta tuli tieteen veroinen intellektualismin muoto - kun "maisterin" tutkinnon ja siihen liittyvän yhteiskunnallisen prestiisin saattoi saavuttaa lukemalla koraanintulkintaa ja haditheja fysiikan ja koneenrakennuksen sijasta. Meillä lännessä tunnetusti kehitys on kulkenut päinvastaiseen suuntaan - meillä papiksi tai hengellisen säädyn edustajaksi pääseminen oli vuosisatojen ajan pikku nörttipoikien ainoa keino toteuttaa taipumuksiaan - ainoa merkittävä intellektualismi - , ja luonnontieteet ja tekniikka sivuuttivat teologian intellektualismin muotona vasta uuden ajan myötä.


Mitenkäkö tämä liittyy Yhdysvaltoihin ja sen pelottavuuteen? No tietenkin siten, että se maa on nykyään täynnä uskonnollisia yliopistoja sun muita raamattuopistoja, jotka ovat nyt luomassa "kreationistisesta tieteestä" ym. ideologisesti yhdensuuntaistetusta, tiedettä simuloivasta pseudoälyllisestä diskurssista todelliselle luonnontieteelle haastajaksi kelpaavaa kilpailevaa intellektualismia. Onko todellakin niin, että Taka-Alabaman yliopiston evoluutionkiistämisen ja kreationistisen biologian opintolinjalta valmistuneelle maisterille ei löydy töitä oikeaa luonnontiedettä opettavista yliopistoista? Nykytilanteessa tällainen maisteri voi vastata retoriikan ja logiikan suurmestaria, diplomisairaanhoitaja honoris causa M. Janssonia siteeraten: so fucking what? ja todeta, että maan kaikki uskonnolliset opistot, joiden tehtävänä on nimenomaan tämän saman uskonnollisen, ideologisen diskurssin tuottaminen, tarjoavat hänelle hyvin palkattua työtä. Yhdysvalloissa on kerta kaikkiaan niin iso ja vanha kapitalismi, että sieltä löytyy aina riittävästi lyhytnäköisiä ja typeriä liikemiehiä, perijöitä ja muita porhoja rahoittamaan näitä opistoja, puhumattakaan siitä, että moisten lafkojen verkko on tarpeeksi tiheä pysymään pystyssä omin voimin ja siitä, että niihin liittyy itseään ylläpitävä oikeistolais-konservatiivis-uskonnollinen tiedotusvälineiden, kirjallisuuden ja "intellektuaalisen" toiminnan alakulttuuri, joka on kaiken lisäksi valtavirtaistunut kuningas Yrjö II:n valtakaudella. Se on valtavirtaistunut jopa siinä määrin, että nuori opiskelija joutuu kysymään itseltään, kannattaako Taka-Alabaman raamattuyliopistoon meneminen nykyisellään puhtaasti opportunistisesti ajatellen jo paremmin kuin teknisen kemian opiskelu Massachusetts Institute of Technologyssä, jos kahdesta kilpailevasta intellektualismista - luonnontieteellisestä ja uskonnollisesta - Taka-Alabaman edustamalla on jo parempi edustus hallituksessa ja valtaapitävissä piireissä kuin MITin edustamalla.


Nyky-Yhdysvaltain pelottavuus on juuri tässä: on alkanut näyttää yhä todennäköisemmältä, että pseudotiede - enkä tarkoita new age -puuhastelua, vaan amerikkalaisten konservatiivien edustamia ja kannattamia pseudotieteen muotoja - pystyy yksinkertaisesti ostamaan ja lahjomaan tiensä luonnontiedettä tärkeämmäksi intellektualismin muodoksi. Totta kai se ajan pitkään aiheuttaa Yhdysvaltain tutkimuksen, talouden ja kulttuurin romahduksen samaan alhoon, jossa muslimimaat nyt ovat. (Nykynäkymien mukaan Intialla olisi saumoja sellaisessa tilanteessa nousta luonnontieteiden ja tekniikan kärkikastiin. Vaikka Intia onkin pitkälti englanninkielinen maa, jo nyt hindin opiskelu ei kuulu ihan tyhmimpiin mm. luonnontieteilijän harrastettaviin asioihin. Luultavasti myös Latinalaisessa Amerikassa on ainakin joitakin siinä suhteessa kehityskelpoisia maita: ehkä Chile, ja jokin minulle sanoo, että mahdollisesti myös Brasilia, joka on viime aikoina sovitellut itselleen alueellisen suurvallan tamineita myös tieteellis-teknisen kehityksen osalta.) Mutta romahdus ei suinkaan tapahdu käden käänteessä, vaan siinäkin tapauksessa, että tämä kehityssuunta on väistämätön, koko meidän elinaikamme Yhdysvallat on ja pysyy maailman mahtavimpana ja aseistetuimpana valtiona. Seuraavien vuosisatojen aikana aseet toki ruostuvat varastoihin sitä mukaa kun niitä ei enää osata huoltaa - luultavasti murenevat ydinaseet aiheuttavat paikallisia ekokatastrofin tapaisia, ja ilmastonmuutokset toki pyörremyrskyjä ja muita vitsauksia, joihin fundamentalistinen Yhdysvallat toki suhtautuu juuri niin stoalaisesti kuin kelpo uskovaisen Jobin Jumalan lähettämiin koettelemuksiin kuuluukin - mutta ainakin jonkin aikaa ne pysyvät käyttökunnossa, ja niitä käytetään varmasti profaaneja evoluutio-oppeja kannattavien vääräuskoisten valtioiden ahdistelemiseen, minkäs muunkaan.


Jos se oli mahdollista islamilaisessa maailmassa aikoinaan, se on mahdollista Yhdysvalloissakin, meidän aikanamme. Älkää kuvitelkokaan, ettei olisi. Varmasti myös klassisen islamin aikana ihmiset Samarkandissa ja Bagdadissa kuvittelivat, että tie oli auki taivasta myöten ja että uusia maailmoja syleilevän jänniä juttuja keksittäisiin jatkuvasti ja että elämä oli täällä meillä kulttuurin kehdossa varmasti kehittymässä aina vain paremmaksi ja että nuo pohjoisen metsissä elävät hassut blondit barbaarit sianlihansyöjät ja vääräuskoiset nyt olivat jo ÄO:ltaankin liian matalalla noustakseen koskaan uhkaamaan meidän oikeauskoisten johtoasemaa maailmassa, puhumattakaan siitä että moskeijan turbaanipäiset partanaamat koskaan vaivautuisivat vaatimaan paremmalta ja oppineemmalta väeltä muuta kuin muodollista omistautumista uskonnolle: kunhan kumartelet Mekkaan päin aina kun minareetista ulina kuuluu, niin se on siinä.

14 turpaankerjuuta:

Anonymous Anonyymi kaivoi verta nenästään...

Erinomainen, ajatuksia herättävä postaus (entry, miksi näitä nyt tulisi kutsua?). Teologian ja luonnontieteen rinnastaminen uskottavasti yhdenvertaisina uravaihtoehtoina nykypäivän USA:ssa todellakin kylmää valtimoveren lämpötilaa useammallakin asteella. Mutta mistä löydän aikaisemman kirjoituksesi kilpailevien intellektualismien teoriastasi?

---
mikko

11:30 ip.  
Anonymous Anonyymi kaivoi verta nenästään...

Postauksessa ei ole muuta vikaa kuin se, että se on täyttä teoriaa vailla kosketusta todellisuuteen. Saanko kysyä Panu, kun kerran Yhdysvaltoja(kin) koskevaa erikoisasiantuntemusta havittelet, että kuinka kauan aikaa olet viettänyt kyseisessä maassa?

Pelkkää huuhaata kyseisen maan pseudotiede (jota muuten löytyy toki muualtakin) ja postaus samoin. Jos olet yhtään perehtynyt Yhdysvaltojen todelliseen akateemiseen elämään, niin tiedät, että kyseiset pseudotieteilijät ovat pelkkä alaviite. Sinä teet siitä pääasian, kuten toki tekee mielellään moni muukin asiaa tuntematon suomalainen. Meillähän ei pseudotiedettä esiinny, eihän, ei ainakaan Yliopistojemme ovien sisäpuolella.

3:01 ap.  
Anonymous Anonyymi kaivoi verta nenästään...

Tärkeä ja lopulta ratkaiseva ero: oikealla luonnontieteellä on toimivia sovelluksia. Uskolla ei.

Voi aina sanoa uskovansa johonkin mutta harva astuu lentokoneeseen jonka aerodynamiikka on opittu Bhagavad-Gitasta.

Uskonto on kuollut jo aikaa sitten ja se käyttäytyy vähän kuin lentokoneesta tiputettu laskuvarjo tai vastaava kaikesta merkityksestä ja referenssistä irronnut. Sama koskee politiikkaa, joskaan ei vielä aivan yhtä selkeästi.

Mitään ei kannata pelätä. Kiitos tekniikan, maailma on aina vain mukavampi ja turvallisempi.

Tommi(pommi)

10:07 ap.  
Anonymous Anonyymi kaivoi verta nenästään...

Tuon teorian tieteiden menestymisen syistä islamin varhaisaikoina muistan lukeneeni jostain, mutta en muista, oliko se Plökistä vaiko jostain Jaakko Hämeen-Anttilan ym. toimittamasta islamia käsitelleestä tietokirjasta, jonka nimen olen jo unohtanut, vaiko ehkä molemmista (luultavimmin).

11:01 ap.  
Anonymous Anonyymi kaivoi verta nenästään...

Uskonnolla/uskolla ei toimivia sovelluksia? Jos nyt vähän venytetään, joukkoliikkeet, ihmisten mobilisointi
rationaalisesti yksilön kannalta katsottuna toivottomiin yrityksiin voitaisiin lukea uskonnon sovellukseksi.

Toinen Tommi

2:47 ip.  
Anonymous Anonyymi kaivoi verta nenästään...

Vai tekee tekniikka maailmasta turvallisemman, Tommipommi? Ennen ei tarvinnut pelätä ydinpommeja - valtioiden eikä terroristien käsissä.

Muuten erittäin oikeaan osuva analyysi USA:n henkisestä rappiosta. Lisäisin, että se näkyy erittäin hyvin maan elokuvista, joissa nykyään ei osata muuta kuin huutaa "fuck" ja räjäyttää jotain.

Hiski

3:37 ip.  
Anonymous Anonyymi kaivoi verta nenästään...

"Tärkeä ja lopulta ratkaiseva ero: oikealla luonnontieteellä on toimivia sovelluksia. Uskolla ei."

Jaahas, eli moni puhtaan matematiikan ala on pseudotiedettä. Tämä selvä.

- miikka

4:17 ip.  
Anonymous Anonyymi kaivoi verta nenästään...

Kumpi noista profiilissa julkaistussa kuvassa esiintyvistä miehistä on Panu? Jos olet tuo harmaahapsi, niin luuletko todella, että sonulla on mahiksi 25-vuotiaisiin akateemisiin naisiin. Jos olet rillipää, niin mikäs ettei ;)

6:33 ip.  
Blogger Panu kaivoi verta nenästään...

mikko: "Mutta mistä löydän aikaisemman kirjoituksesi kilpailevien intellektualismien teoriastasi?"

Kun en tiedä. Minusta tuntuu, etten koskaan ole ottanut sitä kokonaisen merkinnän aiheeksi.

"Postauksessa ei ole muuta vikaa kuin se, että se on täyttä teoriaa vailla kosketusta todellisuuteen."

Jaahah, pyhää Amerikkaa taas loukattiin, kun pyhän Amerikan asioista kehdattiin kirjoittaa kriittisesti. Väääää!

Joo, pelkkää panettelua ja kommunistien ja plökistien valheita, että Bushin hallinnossa muka olisi kasvihuoneilmiön kiistäjiä ja kantasolututkimuksen kieltäjiä.

Tommipommi: "Tärkeä ja lopulta ratkaiseva ero: oikealla luonnontieteellä on toimivia sovelluksia. Uskolla ei."

On täysin mahdollista olla insinööri tai huoltomies ja samalla kiihkouskovainen. Minähän sanoin, että uskovaisten vallankaappaus ei merkitse tieteen ja tekniikan välitöntä romahdusta. Ylläpito- ja insinööripuoli pysynee joka tapauksessa pystyssä pari sukupolvea sen jälkeen kun perustutkimus on sammahtanut.

Pitäydyn edelleen pääväittämässäni: on täysin mahdollista, että nykyinen tekniikan aikakausi, jota ei todellakaan ole kauaa kestänyt, loppuu taantumukseen. Sellaista on tapahtunut aiemminkin, niin länsimaissa kuin muuallakin. Kannattaa muistaa, että keskiajalla ihailtiin antiikin aikaisia rakennuksia, koska omalla insinööritaidolla ei vastaavia olisi osattu rakentaa.

Anonyymi: "Kumpi noista profiilissa julkaistussa kuvassa esiintyvistä miehistä on Panu? Jos olet tuo harmaahapsi, niin luuletko todella, että sonulla on mahiksi 25-vuotiaisiin akateemisiin naisiin. Jos olet rillipää, niin mikäs ettei ;)"

Miehiä on kolme ja naisia yksi. Rehentelevä virnuilija vasemmalla on Seán Ó Neachtain. Harmaahapsi oikealla on Pádraig Ó Laighin, naimisissaolostaan päätellen YTM. Pitkätukka olen minä. Tyttö on Aoife Ní Scolaí.

7:34 ip.  
Blogger Pedro Alces kaivoi verta nenästään...

Sangen mieltäkiinnittävä skenaario kaikessa apokalyptisyydessään, mutta en kyllä usko siihen. Ei niin, etteikö länsimaissa voisi tapahtua tuollaista, mutta en vain toistaiseksi näe ympäristössäni mitään merkkejä sellaisesta.

Kreationistihihhulien omaa tiedettä harrastavia yliopistoja ei voi edes verrata oikeisiin tiedeyliopistoihin, mitä tulee rahoitukseen, opiskelijoiden ja tutkijoiden määrään -- arvovallasta nyt puhumattakaan. En voisi kuvitella, että esim. Bushin kaltaiset konservatiivipoliitikot pistäisivät omat lapsensa johonkin Taka-Alabaman Christus Universityyn. Ei, ei, kyllä heidät koulutetaan Yalessa jatkossakin.

Lupaan huolestua asiasta siinä vaiheessa, kun Stamfordista ja MIT:sta alkaa tulla kreationistisia tutkimustuloksia.

11:09 ip.  
Anonymous Anonyymi kaivoi verta nenästään...

"Miehiä on kolme ja naisia yksi. Rehentelevä virnuilija vasemmalla on Seán Ó Neachtain. Harmaahapsi oikealla on Pádraig Ó Laighin, naimisissaolostaan päätellen YTM. Pitkätukka olen minä. Tyttö on Aoife Ní Scolaí."

No sviddu! Jos tuon näköiselle miehelle ei nuoria naisia löydy niin eipä sitten kenellekään aikuiselle. Eihän sun tarvitse kuin ottaa vähän rock-asenne ja se on siinä. Lainaat alkuun vaikka Schizo-Jannen juttuja (sun näköisen heebon esittämänä niillä olisi jopa uskottavuutta ;)

Etsit sopivan (nuoren) mimmin ja alat heittää läppää, että esim. olet basistina trashmetal-bändissä Baal of Portsa, jolta on juuri tulossa ulos sinkku 'Sacrifying all the Räntämäkians to the Baal of Portsa'. Ja jutun sekaan kiroilet iiriksi. Kohta on söpöjen goottitytsyjen huulipunaa paikat mustanaan ja tylsempiä saa hätistellä pois.

Pitäisi muuten järkätä blogilandian missi- ja misterkisat kirjoittajien profiili -ym. kuvien perusteella. Siinä pantaisiin blogikirjoittajat markkina-arvojärjestykseen.

8:08 ap.  
Anonymous Anonyymi kaivoi verta nenästään...

Panu:
Miehiä on kolme ja naisia yksi. Rehentelevä virnuilija vasemmalla on Seán Ó Neachtain. Harmaahapsi oikealla on Pádraig Ó Laighin, naimisissaolostaan päätellen YTM. Pitkätukka olen minä. Tyttö on Aoife Ní Scolaí.

Voi harmi. Et todellakaan ole ulkoisesti ruma mies, vaan sisäisesti ruma :/ Mutta kokeiles sitä basistijuttua, pitäisi tehota moniin utu:ssa opiskelevaan nuoreen goottityttöön.

10:23 ap.  
Blogger Panu kaivoi verta nenästään...

Peter E.: minä näkisin kyllä, että siinä vaiheessa kun ison rahan ja äärikristillisen pseudotieteen intressit yhtyvät jossain kohtaa (se kohta on kasvihuoneilmiön kiistäminen), huoleen on oikeasti aihetta.

Ja sille nimettömälle Yhdysvaltain ystävälle totean vielä, ettei tarvitse asua asianomaisessa maassa voidakseen lausua siitä edes jossain määrin informoituja mielipiteitä. En minä Neuvostoliitossakaan ole asunut (luojan kiitos), mutta pidän silti itseäni ainakin jossain määrin sen asioiden tuntijana.

Huoli kiihkouskovaisten mahdollisuudesta nousta totalitaristisiksi vallanpitäjiksi ei ole edes kovin omaperäinen huoli - niinkin valtavirtainen amerikkalainen kuin pulp-tieteiskirjailija Rrraagh, ei kun RAH, eli Robert Anson Heinlein, piti sitä oikeasti merkittävänä huolenaiheena jo vuosikymmeniä sitten.

1:22 ip.  
Blogger Sven Laakso kaivoi verta nenästään...

TOmmipommille:

Uskoa tarvitaan vain silloin kun tietoa ei ole.

Joissain asioissa on tunnustettava että tietoa ei ole.

Esimerkiksi ihmisen alkuperästä ei ole mitään, pienintäkään vihjettä ihmisten tiedossa. Evoluutioteoria on teoria, creationismi toinen samanlainen. Kummallakaan ei ihmisen alkuperänsuhteen ole pienen pientä relevanssia.

Jos haluat olla uskomatta kumpaankaan, jos tahdot pysyä erossa huuhaasta, väärästä tiedosta, valheista, tarvitset uskon.

1:50 ip.  

Lähetä kommentti

<< Himaan