2003-09-22

Pari sanaa ennen kauppaanmenoa


Aloitin tänään sen heprean ulpan-kurssin, joka on alkujaan kai kehitetty maahanmuuttajien tarpeisiin. Näyttää siltä, että heikäläisten metodi on oikeasti hyvinkin toimiva, vaikka alkeistasolla tietenkin kaikki on tavattoman helppoa. Oli toki mukavaa nähdä pitkästä aikaa hyvinkasvatettuja ja ystävällisiä suomenruotsalaisia opiskelijatyttöjä.

Hepreasta aloin oikeastaan kiinnostua vasta luettuani Muiris Ó Laoiren (vai Ó Laoghaireko se on?) kirjan Athbheochan na hEabhraise - Ceacht don Ghaeilge?. Kirjan nimi tarkoittaa suunnilleen "Olisiko heprean elvytyksestä opiksi iirinkielisyysihmisille?". Valitettavasti - tämä on jo todettu moneen kertaan - vastaus on pitkälti kielteinen, koska yhteiskunnallis-kielellinen tilanne on erilainen. Kun juutalaiset kokoontuivat Israeliin maailman kaikilta kulmilta, heprea oli usein ainoa yhteinen kieli, joten sen käytön puolesta puhuivat puhtaat hyöty- ja tarvesyyt. Iirin kohdalla tällaisia syitä ei ollut, koska kaikki irlantilaiset todella pientä vähemmistöä lukuunottamatta puhuivat edes jonkinlaista englantia. Valitettavasti irlantilainen siirtolaisuus on 1800-luvulta alkaen suuntautunut yksinomaan englanninkielisiin maihin, joten sellaista tilannetta ei ole kuviteltavissa, että esim. ranskanirlantilainen, saksanirlantilainen ja espanjanirlantilainen joutuisivat puhumaan keskenään iiriä. (Toki Ranskaan ja Espanjaan on muuttanut merkittävästikin irlantilaisia, mutta etupäässä yläluokkaisia pakolaisia 1600-luvulla. Esimerkiksi Chilen vapaussankarin nimi oli Bernardo O'Higgins, ja Perusta tunnetaan Fitzcarraldo - nimi on Fitzgeraldin espanjalaistettu muoto.)

Iirinkielinen käsikirjoitukseni Adolf Hitlerin ns. urasta löytyi. Nyt olen päässyt jatkamaan Puolan uhkailua käsittelevää lukua 16. Ajatella, että alun perin minun piti vain laatia lyhyt esittely äijästä osana laajempaa Saksan nykyhistoria iiriksi nettiin -projektia, mutta niinpä vain tästäkin tuli monen vuoden mittainen ikuisuussuunnitelma. Tarpeen se toki on. Kuulostaa ehkä oudolta, mutta Irlannissa tiedetään toisesta maailmansodasta aivan järkyttävän vähän.

0 turpaankerjuuta:

Lähetä kommentti

<< Himaan