2003-09-08

"Prahassakäymättömyyskompleksi"

[(c) Pentti Saarikoski]

Jantusen Markku näkyy lähteneen go-peliasioissa, jollei nyt Prahaan, niin Brnoon. (Se ei tosiaankaan ole "Brnohon", vaan Brnoon. Ärrä on vokaali tsekissä. Jollette usko, niin kuunnelkaa niiden puhettä. Itse asiassa ainakin eräissä murteissa tuo tavuamuodostava ärrä ääntyy reilusti e:n kanssa, siis "Berno".) Tässä tulee taas päivitelleeksi, ettei itse ole koskaan vertynyt lähtemään tsekkeihin. Onhan se kiintoisa maa, ja kielikin on ymmärrettävää. Markku antoi linkin Brnon kaupungin sivuille, ja ymmärsin niin paljon, että tulin oikein hyvälle tuulelle. Kyllä minä sentään taidan olla aivan oikea slavisti.

Brnon kaupungissa en ole käynyt, mutta jotenkin se on läheinen, koska ainoa kirja, jonka olen jaksanut tsekiksi lukea kannesta kanteen, on ollut Brnenské kolo a drak ("Brnon pyörä ja lohikäärme"), kokoelma brnolaisia satuja, jonka äitimuori toi minulle omalta Tsekin-matkaltaan joskus vuosikymmen takaperin. Brnon pyörä on kaupungin vaakunassa, ja Brno olikin tiettävästi kuuluisa vaunusepistään. (Nykyäänhän tsekit tekevät Skoda-autoja, joista ei enää kannattane vitsailla niinkuin ennen. Ainoa syy niiden huonoon laatuun, jota lienee muuten kovasti liioiteltu, oli se, että tsekit joutuivat taannoin erään nimeltämainitsemattoman idän hirmuvallan nitistämiksi. Hirmuvallan varjossakin tsekit pärjäsivät koneentekijöinä selvästi paremmin kuin muut alusmaat.) Satukokoelmassa annettiin kaksikin tarinaa selitykseksi Brnon vaakunapyörälle.

Toisen sadun mukaan erään lähikaupungin vaunuseppä riiteli muiden käsityöläisten kanssa siitä, kuka heistä hallitsi ammattinsa parhaiten, ja löi vetoa siitä, että saisi yhden päivän aikana pyörän tehtyä höyläämättömästä hirrestä ja vielä hyrryteltyä sen Brnoon asti ennen iltasoittoa. Tietenkin hän onnistui, ja sen kunniaksi Brno otti pyörän vaakunaansa. Toisen tarinan mukaan taas nuori vaunusepän kisälli joutui syyttömänä tuomituksi murhasta, mutta yöllä kuolemantuomion täytäntöönpanoa odotellessaan hän valmisti täydellisen pyörän sellistä löytyneistä aineksista, mm. sahanpurusta. Tätä pidettiin Jumalan ihmeenä, poika vapautettiin ja pyörästä tuli Brnon kaupungin symboli.

Tsekeillä tuntuu muuten olevan enemmänkin hienoja kansansatuja. Niissä on jotain samaa kuin iirinkielisissä myyteissä. Mutta Böömi kuuluukin saaneen nimensä kelteiltä. Ennen germaaneja ja slaaveja siellä oli jonkinlaista kelttiasutusta, muinoin, ennen kuin historiaa alettiin kirjoittaa.

PS.Markun antamasta linkistä löytyi myös toinen yllä mainitsemistani saduista. Vedonlyöjävaunuseppä oli nimeltään Jirí Birk, Brnon pormestari - tsekiksi purkmistr - joka otti hänet vastaan, oli Gabriel Schramm, ja hänen kotikaupunkinsa oli suosittu turistirysä Lednice.

0 turpaankerjuuta:

Lähetä kommentti

<< Himaan