2004-07-04

Sunnuntain sönkkäykset


Tänään näkyy olevan Yhdysvaltain kansallispäivä. Koska kaikenlaiset aktivistit ym. pitävät jo huolen amerikkalaisten ja amerikkalaisuuden morkkaamisesta minunkin edestäni, lienee velvollisuuteni sanoa jotain hyvääkin. Tosin viime aikoina eräiden suomalaisten blogien kommenttiosastoilla on riehunut ilmeisesti republikaanimielinen amerikanvenäläinen, joka perusolettamuksesta "kahdesta väärästä syntyy oikea" on mielikuvituksellisiin sotarikoksiin (suomalaiset muka teurastaneet kymmeniä tuhansia venäläisiä sotavankeja toisen maailmansodan aikana?) vetoamalla yrittänyt mm. kieltää Peter Elkiltä Abu Ghraibin jupakan arvostelemisen. Tämän mitättömän perskärpäsen valenimi, jonka suojasta hän kaikkien pelkurimaisten märkähattujen tavoin laukoo paskapaakkujaan, on Finnpundit. Mulkulla on kuulemma oikein blogikin Qlogger-puolella, muttei siinä paskiaisessa näytä olevan munaa kirjoitella siihen mitään. Jos se sittiäinen tulee Plökin kommenttiosastolle ynisemään, niin se pannaan kyllä järjestykseen, siitä voitte olla varmat.


No niin, se Finnpunditista ja asiaan. Mikä amerikkalaisuudessa on hyvää? Syyttäkää minua vaikka mistä sentimentaalisuudesta, mutta kyllä Abraham Lincoln on lapsuuteni sankareita. Hugh Broganin Penguin-taskukirjana julkaistu Yhdysvaltain historia viittaa vahvasti siihen, että minulla on kaikki maailman syy pitäytyä tässä sankarikultissa. Lincolnin lisäksi tietysti arvostan kovasti hyvinvointivaltion keksijää, Franklin Delano Rooseveltia. Michael Ignatieff kirjoitti juuri päivän Hesarissa jonkun Kennedyn vanhan puheenkirjoittajan valitelleen, että enää katuja ei muissa maissa nimetä Yhdysvaltain presidenttien eikä merkittävien amerikkalaisten mukaan. Tehdään miesparalle mieliksi ja vaaditaan Helsinkiin Lincolninkatu ja Rooseveltinkatu (vai onko siellä jo?). Tämä olisi sitä paitsi erittäin hienostunut tapa vihjata Yhdysvalloille, että emme me Amerikkaa vihaa, me vain haluaisimme sellaisen Amerikan, joka noudattaisi omia ihanteitaan. Esimerkiksi Lincolnin ja Frankien ihanteita. Yksi amerikkalaisuuden murheellisia piirteitä on, että niin rasismin vastustaminen, hyvinvointivaltio kuin ympäristönsuojelukin - kaikki mitä suurimmassa määrin amerikkalaisia keksintöjä - ovat vaikuttaneet Euroopan demokratiaan paljon hedelmällisemmin kuin amerikkalaisten omaan. Maailman meno tuntuu olevan, että Amerikassa keksitään jotain hienoa ja edistyksellistä, joka sitten vaikuttaa merkittävästi ulkomailla, mutta jää itse Yhdysvalloissa raskaan boiotialaisen tylsyyden ja inertian jalkoihin.


Hyviä amerikkalaisia kirjailijoita ovat ainakin Mark Twain ja Edgar Allan Poe. Tosin Poen rasittavana piirteenä pidän hänen eurooppalaisuuttaan, hänen tapaansa snobbailla eurooppalaisten kielten ja Pariisin tuntemuksellaan - tosin esimerkiksi Marie Rogêt'n murhamysteerissä on aivan ilmeisesti kyse siitä, että hän vapautui kuvaamaan amerikkalaista miljöötä vasta naamioidessaan sen pariisilaiseksi, vähän samaan tapaan kuin Jorge Luis Borgesin sanotaan kyenneen kuvaamaan buenosairesilaista laitakaupunkimiljöötä vasta esittäessään sen Pariisina; tämä kai on sitä vieraannuttamista, josta niin paljon puhutaan - tekee hänestä liian ilmeisen Amerikassa syntyneen eurooppalaisen kirjailijan. Minulle ei ole jäänyt Poen novelleista mieleen juurikaan amerikkalaisia miljöitä, esimerkiksi William Wilsonin päähenkilö on brittiläisen sisäoppilaitoksen kasvatti. Ja myös Sinä olet se mies näkyy sijoittuvan paikkaan, jolla on sellainen nimi kuin Rattleborough. Ei kuulosta järin amerikkalaiselta: hienossa etelävaltioiden matkakirjassaan A Turn in the South (ruotsinnettuna I Sydstaterna, suomennosta ei ole) Naipaul sanoi jotain sellaista, että amerikkalaisen kartan paikannimet näyttävät kuin komppanian nimenhuudolta, koska paikoilla on mielellään perustajansa nimet. Esimerkiksi Alabaman kartassa on melkoisestikin vahvistusta tälle väitteelle: piirikuntien hallintokaupungeilla on sellaisia nimiä kuin Livingston, Butler, Clayton, Montgomery, Moulton, Hamilton tai Vernon. Toki monet paikannimet ovat ilmeistä intiaanialkuperää, kuten Tuscaloosa, Wetumpka ja Tuskegee, lieneekö sitten sama Tuskegee, johon Booker Washington perusti mustille collegen. (Tosin siinä vaiheessa kun Naipaul meni sitä katsomaan, se oli selvästi rappiolla, ja sen pääasialliseksi funktioksi tuntui jääneen mustien valmentaminen akateemiseen elämään ylipäätään.) Ja silloinkin kun amerikkalainen paikannimi loppuu -borough, se taidetaan tavallisesti kirjoittaa -boro.


Mark Twainista huomaa, miten paljon englannin kieli on kuitenkin kaikesta huolimatta hyötynyt amerikkalaisesta rentoudesta ja puhekielisestä otteesta, sillä niin paljon kuin arvostankin klassisen brittienglannin tyyppisiä ankarasti normitettuja ja hienostuneita kielimuotoja, olen taipuvainen ajattelemaan, että englannin kieli oli Englannissa raffinoitu ja hienostettu tikahduksiin asti, ja että se tarvitsi kipeästi twainilaisesti kirjoittavien amerikkalaiskirjailijoiden rentoa otetta saadakseen vedettyä henkeä. Kokonaan toinen asia on, että tekorennosta letkeydestä on sen jälkeen tullut mainosmiesten ryöstöviljelemänä yhtä puuduttava maneeri kuin ylikultivoituneesta hienostelusta aikoinaan, ja että se on levinnyt sellaisiinkin kieliin, jotka eivät sitä alun pitäenkään kaivanneet. Esimerkiksi suomi on parhaimmillaan aina ollut kirjakielisessä ja hienostuneessakin muodossaan nimenomaan kansanomainen kieli, tyypillinen 1800-luvulta alkaen kirjakieleksi päässyt itäeurooppalainen plebeian vernacular, kuten Norman Davis sanoisi, joten kaikki se, minkä Twain toi englannin kieleen, oli meillä jo valmiiksi.

12 turpaankerjuuta:

Anonymous Anonyymi kaivoi verta nenästään...

Mitä mainioin edelleen elävä ja kirjoittava amerikkalainen kirjailija on William Kennedy, jonka sukujuuret, kuinka ollakaan, ovat Irlannissa. Koska myös sinut, Panu Höglund, tunnetaan siteistäsi Irlantiin, kuulisinkin kernaasti mielipiteesi Kennedystä, jos sellaista on; jos ei ole, suosittelen hänen kirjojaan, etenkin "Karhiaista". (Myös Kennedyn kirjojen suomennokset, jotka ovat Erkki Jukaraisen tekoa, ovat mielestäni harvinaisen onnistuneita.)

8:08 ip.  
Blogger Pedro Alces kaivoi verta nenästään...

Finnpunditilla näyttää olevan myös blogspotissa oma blogi, jossa on jopa hieman tekstiä. Nimeä, kommentointimahdollisuutta tai sähköpostiosoitetta ei tietysti ole sielläkään.

Yhdysvaltain hyvistä puolista, joista ei kokemukseni mukaan voi Suomessa asiallisesti keskustella lainkaan, minulla olisi paljonkin sanottavaa. Nyt en valitettavasti kuitenkaan ehdi avautua, sillä menen kohta ostamaan sixpäkin Budweiseria ja juhlimaan kansallispäivää "pinnallisten, kaksinaamaisten ja aivopestyjen" amerikkalaisystävieni kanssa.

11:56 ip.  
Anonymous Anonyymi kaivoi verta nenästään...

Voi Panuparkaa, onpa miehallä sankarit! Abraham Lincoln ja Roosevelt olivat kumpikin vastuussa satojentuhansien amerikkalaisten tappamisesta ja FDR sen lisäksi miljoonien vähempiarvoisten, kuten suomalaisten, kuolemasta.

Ymmärryksesi amerikkalaisesta historiasta ja politiikasta taitaa olla kovin pintapuolista. Kehoittaisin lukemaan muitakin kuin kommunistien kirjoja joissa näitä kahta herrasmiestä ylistetään.

Myytti Lincolnista orjien vapauttajana(johon varmaankin uskot) on juuri sitä, eli myytti. Hän ei tosin kannattanut orjuutta mutta ei myöskään halunnut neekereiden asuvan tasa-arvoisina kansalaisina Yhdysvalloissa, vaan haaveili heille perustettavan omia siirtokuntiaan Väli-Amerikkaan, Afrikkaan, ja ties minne.

Rooseveltin juonet ajaa USA sotaan bolsevikkien liittolaiseksi on tunnettua tarinaa jota löytyy vaikka mistä jos viitsii hakea.

Terveisin,
Änkyrä

Toivottavasti et ota kovin pahoin nokkiisi. Yritin vain korjata vakavaa virhettä. Virheitä kyllä löytyy kirjoituksestanikin; nämä pistänevät kielimiehen silmään.

7:07 ap.  
Blogger Panu kaivoi verta nenästään...

Vai "kommunistien kirjoja"? Ainakin Lincolnia arvostaa mm. muuan hyvin konservatiivinen tuntemani amerikanirlantilainen iirinharrastaja, joka saisi ns. riemunkirjavan slaagin jos häntä kutsuttaisiin kommunistiksi.

Jätän Änkyrän kirjoituksen tähän näkyville ihan vain jotta kaikki näkisivät, millaisia idiootteja maailmasta löytyy. (Ja kohta se puupää taas alkaa itkeä kuinka täällä nimitellään eri mieltä olevia. Jollei luonne moista kestä, niin perusta oma blogi.)

9:58 ap.  
Blogger Panu kaivoi verta nenästään...

Kommunistiheitto on erityisen asiaton siksikin, että Lincolnin mainetta ovat olleet viemässä nimenomaan ohjelmalliseen kuvainraastoon keskittyneet vasemmistolaiset. Mutta kyllähän äärivasemmistolaisten argumentit ovat ennenkin kelvanneet äärioikeistolle aina tarpeen vaatiessa. Siitä hyvänä esimerkkinä juuri Finnpundit, jonka tarut kymmenien tuhansien venäläissotavankien murhaamisesta voivat olla peräisin vain vasemmistolaisista mytologiatehtaista.

11:21 ap.  
Anonymous Anonyymi kaivoi verta nenästään...

Itse asiassa niitä Suomessa olleita neuvostoliittolaisvankeja tosiaan murhattiin kymmenin tuhansiin, muttei Suomessa. Sodan jälkeen takaisin Neuvostoliittoon palautetut tappoivat omia. Palautetut sotavangit laitettiin leirille vakoilusta syytettynä. Siellä heistä varmaan useimmat menehtyivät. Neuvostosotilaan kuului kirjaimellisesti taistella niin kauan kuin fyysisesti pystyi tai tappaa itsensä. Satuilu, että muka suomalaiset olisivat järjestelmällisesti teloittaneet neuvostoliittolaisia sotavankeja, sopii tietysti propaganda-aineistoksi tarjoten samalla selityksen sille, miksi niin monet vangiksi jääneet jäivät sille tielleen kotiin palaamatta. Neuvostoliittolaista sotavankityövoimaa käytettiin työvoimapulan ankarasti rasittamassa Suomessa mm. sadonkorjuu- ja metsätöihin.

6:27 ip.  
Anonymous Anonyymi kaivoi verta nenästään...

Thomas DiLorenzo on käsitellyt Lincoln-myyttiä moneen kertaa. Tässä olisi linkki: http://www.lewrockwell.com/dilorenzo/dilorenzo-arch.html

Tuo on tosin amerikkalaisten libertaristien verkkosivulta jota varmaankin tervehditään Höglundin puolesta kaamealla naurunpuuskalla, ja ovathan libertaristien pitkävetiset ja ideologiset jaaritukset usein naurun arvoisiakin, mutta on niissä usein asiaakin.

Rooseveltin palvominen ei ole sen kummempaa kuin venäläisten babushkojen Stalin-palvonta josta muistan joskun kuulleeni. Olivathan nämä kaksi sankaria lujia liittolaisia suuressa kansallissodassaan, jota myös toiseksi maailmansodaksi kutsutaan. Siis FDR on länsimainen Isä Aurinkoinen. Sanon tämän ilman suurempia todisteluja joita kyllä löytyisi jos olisi aikaa hakea.

Terveisin,
Änkyrä

7:46 ip.  
Blogger Panu kaivoi verta nenästään...

Lässyn lässyn. Se, että arvostaa Rooseveltin roolia hyvinvointivaltion rakentajana, ei tarkoita, että häntä pitäisi palvoa tai että kaikki hänen tekemisensä pitäisi kritiikittä hyväksyä. Te äärioikeistolaiset vain luonnevikaisina ette kykene kuvittelemaan muuta kuin kritiikittömän palvonnan tai täydellisen torjunnan.

Mitä sitten libertaristeihin tulee, he ovat osa amerikkalaista oikeistoa, jolla on parhaillaan menossa ideologinen offensiivi hyvinvointivaltiota vastaan, eikä minua hämmästytä, että myös Roosevelt pitää siinä sivussa rusikoida ja esittää diktaattorina. Minä luotan enemmän aikalaistodistuksiin ja historiankirjoitukseen kuin nettisivuja ylläpitävien hämäräperäisten oikeistolaislahkojen totuuteen. Oikeastaan sellaisten lahkojen nettisivuja epäluotettavampaa lähdettä on vaikea kuvitella.

Myös Lincolnia koskevat tietosi ovat minulle tuttuja jo Broganin sivuilta, hän vain tekee niistä toiset johtopäätökset, mielestäni historian metodioppien mukaiset, joten tässä asiassa luotan Broganiin.

Arvaan jo, että väität häntä kommunistiksi edes hänen teostaan tuntematta; minä taas väitän sinua idiootiksi, huomattavasti paremmin perustein. Änkyrähän jo myönnät olevasi.

8:08 ip.  
Blogger Panu kaivoi verta nenästään...

Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

8:10 ip.  
Anonymous Anonyymi kaivoi verta nenästään...

Solvaustahan sieltä tulee kun ei ole muutakaan antia. Etten jo loukkaannu.

Mutta pidä vaihtoehtoiset näkemykset Lincolnista, Rooseveltista ja myös veikeästä brittisankarista Winston Churchillista mielessäsi. Joskus voit nähdä asiat selvemmin.

Änkyrä

9:09 ip.  
Blogger Panu kaivoi verta nenästään...

Voi poikaressu, jos tarkoitat sitä, että Churchill ja Roosevelt palauttivat venäläiset pakolaiset Stalinin kynsiin, niin se on ollut meidän Solzhenitsyniä lukeneiden tiedossa jo kauan. Juttu nyt vain on niin, että se ei kelpaa argumentiksi New Dealiä eikä hyvinvointivaltiota vastaan, paitsi teidän oikeistoänkyröiden hairahtuneissa aivoissa.

9:29 ip.  
Blogger Pedro Alces kaivoi verta nenästään...

Enkös minä sanonut, että Yhdysvalloista on mahdotonta keskustella asiallisesti.

Roosevelt & Lincoln = American = evil
Me myself & I = European = morally superior = good

10:11 ip.  

Lähetä kommentti

<< Himaan